06-30-553-2188

Behatolásjelző rendszer

A következő bekezdésekben megismerkedhet a behatolásjelző rendszereket felépítő fő egységekkel, azok funkcióival. Ezzel a rövid ismertetővel az a célunk, hogy bemutassuk a riasztó rendszerek tematikáját, felépítését. 

Első sorban a behatolásjelző rendszerek az illetéktelen behatolókat jelzik számunkra. Másrészt életvédelmi funkciókat is ellátnak, hiszen alkalmasak: 

 • füst

 • szén-monoxid

 • és vízszivárgás érzékelésére

Ezáltal még komplexebb védelem alakítható ki otthonunkban. 

Jelenleg forgalomban lévő behatolásjelző rendszerek számos olyan lehetőséget biztosítanak, melyekkel egy teljesen egyedi igényeket is kielégítő rendszer építhető. 

Kész lakás/családi ház esetén, előfordulhat, hogy az utólagos kábelezés akadályokba ütközik. A vezeték nélküli behatolásjelző rendszerek remek megoldást jelentenek erre a problémára. Így megkerülhető a vezetékek behúzása, csatornázás, miközben ugyanazt a biztonsági szintet képviselik a vezeték nélküli rendszerek, mint a hagyományos vezetékesek. 

Ismertetőnkben nem maradt más hátra, mint hogy bemutassuk azokat az érzékelőket, eszközöket, melyekből felépülhet egy rendszer. 

 

Központ és billentyűzet

A rendszer legfontosabb egysége a központ, mely begyűjti az érzékelők által küldött jelzéseket, és azokra megfelelő "választ" ad. ( Például: riasztás jelzésre indítja a kültéri fény-, és hangjelzőket.)

Ugyancsak fontos eleme a behatolásjelző rendszereknek a billentyűzetek. Minimálisan egy darab billentyűzetet szükséges elhelyezni a védett objektumban, hiszen ennek használatával élesítheti/hatástalaníthatja rendszerét a felhasználó. 

Az élesítés és hatástalanítás megoldható ún. vezeték nélküli kulccsal is, vagyis egy távirányítóval. Főként kényelmi funkciók miatt használják ezt a megoldást. ( Például: Ha lakásunkba a garázson keresztül megyünk be, jobb megoldás, ha egy gombnyomással hatástalaníthatjuk rendszerünket. Ahelyett, hogy ki-beszállnánk kocsinkba, a kód beírása miatt. 

 

Héjvédelem

A héjvédelem az első vonala a védelemnek, amivel a behatoló találkozik. Héjvédelem eszköze többek között a nyitásérzékelő, amelyet ajtókon, ablakokon alkalmaznak. Fő célja, hogy ne maradjon egy nyílászáró sem nyitva. Hiszen egy földszinti nyitva felejtett ablak nagyon sebezhetővé teszi ingatlanunkat. A nyitásérzékelőket beszerezhetjük több típusban. Léteznek süllyesztve szerelhető modellek, melyeket nehezen, hosszas vizsgálás után találhatunk meg, ezáltal nehéz szabotálni működésüket. 

 

Térvédelem

A védelem második vonala a térvédelem, ebbe a kategóriába mozgásérzékelők, üvegtörés érzékelők sorolhatók. 

Mozgásérzékelőket olyan térrészben használunk, ahol- a rendszer élesítése után- nincs "üzemszerű"mozgás. Ha házi kedvencünk a nap nagy részében a lakásban tartózkodik, akkor sem kell kizárnunk, mikor mi elhagyjuk az ingatlant. Léteznek olyan mozgásérzékelők, melyek kisállat védettek, vagyis ez mozgó macskára nem generálnak riasztást. 

Az üvegtörés érzékelőkkel egyszerre akár több, szomszédos, üvegfelület is felügyelet alá vonható. Ezek az érzékelők úgy is programozhatók, hogy az üvegek betörését a nap 24 órájában jelezzék, így akkor is megszólal a riasztó rendszerünk, ha éppen otthon tartózkodunk, és a rendszert hatástalanítottuk. 

 

Életvédelem és értékvédelem

Az élet- és értékvédelmi funkciókat ellátó eszközök közé a következők tartoznak:

 • szén-monoxid érzékelő

 • füstérzékelő

 • vízérzékelő

A behatolásjelző rendszerekhez illeszthető füstérzékelő, illetve szén-monoxid érzékelő, melyek időben riasztják a veszélyben lévőket. 

A vízérzékelők csőtörések, vízszivárgások esetén küldenek riasztást a központ felé. Érdemes vizes helyiségekben telepíteni, fürdőszobában, mosógépek mellett, hogy megakadályozzuk a víz károkozását. 

 

Távfelügyelet

A riasztó rendszer hatékonyságát növelhetjük, ha kapcsolatban állunk egy távfelügyeleti állomással. A távfelügyeleti állomás:

 • reagál a beérkezett riasztásokra

 • felveszi a kapcsoaltot a felhasználóval, hogy ellenőrizze a riasztást

 • majd ennek függvényében intézkedik

A riasztó rendszerek a következő módokon keresztül kommunikálhatnak a távfelügyeleti központtal: 

 • telefonon

 • interneten

 • GSM/GPRS hálózaton keresztül

 

Mindent összegezve

Jól átgondolt, és szakember által telepített behatolásjelző rendszer biztonságot nyújt otthoni, üzleti és egyéb felhasználásokban. A rendszerek kezeléséhez szükséges tudás rövid idő alatt elsajátítható. 

Köszönjük, hogy figyelmével megtisztelte oldalunkat. További kérdéseivel forduljon munkatársunkhoz, melyet megtehet az Ajánlatkérés és az Elérhetőségek menüpontok kiválasztásával.